Avonturenhuis

Alle kinderen op avontuur in de natuur

Het Avonturenhuis is de uitvalsbasis centraal in Nederland van waaruit alle kinderen en jongeren samen op kamp en avontuur in de natuur kunnen gaan. Er is ruimte voor diverse groepen om te overnachten en activiteiten in de natuur te doen, zoals op kamp gaan, zeilen en sporten. Het is ook het internationale scoutcentrum waar scouts van alle leeftijden, uit heel Nederland èn het buitenland elkaar ontmoeten. Land, lucht en water komen er bij elkaar.

Scouting Nederland realiseert samen met Scoutinglandgoed Zeewolde het Avonturenhuis en wil dat iedereen daar vanaf zomer 2021 terecht kan. Dat kunnen we niet alleen. Help je mee?

Voor wie

Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren samen buiten in de natuur kunnen spelen en zich ontwikkelen. Het vergroot zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, uitwisseling en een sterker sociaal netwerk. Helaas is dat nog niet voor alle kinderen en jongeren in Nederland vanzelfsprekend. Daarom maken we met de bouw van het Avonturenhuis op kamp en avontuur in de natuur gaan voor iedereen mogelijk.

Locatie en ontwerp

Het Avonturenhuis is een bijzonder en duurzaam gebouw: rekening houdend met de natuur gaat het op in het landschap, zodat je nauwelijks het gevoel hebt dat je binnen bent. Met 82 bedden is er veel ruimte om te overnachten, We streven naar meer dan 10.000 overnachtingen per jaar. Het ontwerp van het Avonturenhuis is creatief, avontuurlijk en flexibel met ruimte voor spel, (Scouting)activiteiten en trainingen en het wordt de uitvalsbasis voor (grote) evenementen, zoals Nawaka, Scout-In of de Nationale Jamboree. Meerdere groepen kunnen er tegelijk verblijven. Er is ruimte voor ontmoeting met gemeenschappelijke ruimtes, maar ook voor zelfstandige activiteiten met de eigen groep. Daarnaast is het gebouw geschikt voor trainingen en bijeenkomsten.

Het Avonturenhuis bestaat uit 23 slaapkampers van verschillende grootte met in totaal 82 bedden. Een deel van de bedden is opklapbaar. Vier van deze kamers worden specifiek ingericht voor kinderen en jongeren met een beperking (met totaal 8 bedden). Daarnaast komt er een compleet uitgeruste keuken, 2 huiskamers/workshopruimtes, ruimte voor de vrijwilligers en een receptie met ScoutShop en natuurlijk voldoende sanitair voor zowel de gasten van het Avonturenhuis als voor andere gasten van Scoutinglandgoed Zeewolde.

De bouw is gestart op 25 september 2020. Dit startsein is samen met welpen (7-11 jarigen), de burgemeester van Zeewolde en gedeputeerde van de Provincie Flevoland gevierd. De fundering is inmiddels gelegd en achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de staalconstructie en het dak.
Tegelijkertijd zijn we ook een nieuw magazijn aan het neerzetten, nabij de ingang van Scoutinglandgoed Zeewolde. Om duurzame materialen op te slaan voor de vele Scoutingevenementen in de toekomst.

De ontwikkeling is live te volgen via de livestream hieronder! (foto’s worden iedere 5 minuten ververst)

Camera’s bouw Avonturenhuis & Magazijn

Duurzaamheid

Naast een volledig toegankelijk en multi-inzetbaar avontuurlijk gebouw streven we naar een energieneutraal gebouw met een hoge mate van duurzaamheid. Het slimme, duurzame, groene dak, dat als een deken over de kamers en de open publieke ruimtes is gedrapeerd, bevat ook zonnepanelen en zonnecollectoren. De glooiende vorm en het bijzondere materiaalgebruik geven het Avonturenhuis uitstraling en laten het op een natuurlijke manier samenvloeien met de omgeving. De duurzame toepassingen maken we begrijpelijk voor kinderen. Door middel van het op een creatieve manier zichtbaar maken van de technieken die gebruikt worden en het daarbij behorende rendement, worden kinderen bewust en enthousiast worden gemaakt over de duurzame leefomgeving van het Avonturenhuis.

Hoe kan ik bijdragen?

Om het gebouw te realiseren is een totaalbedrag nodig van € 2,8 miljoen voor de bouw en ongeveer € 300.000 voor de inrichting. Een groot aantal organisaties en fondsen hebben het belang van het Avonturenhuis voor alle kinderen al onderschreven door een (financiële) bijdrage te leveren voor de realisatie en daar zijn we zeer blij mee en trots op! We zijn er echter nog niet helemaal.  De komende periode gaan we ons inzetten om de laatste bedragen te werven en de aanschaf van inventaris financieel mogelijk maken door ons ook te richten op iedereen die een Avontuur in de natuur mogelijk wil maken. Jij wil hier toch ook bij horen? Doe mee!

Draag ook bij door (symbolisch) een boom, bed of picknicktafel te kopen via https://www.steunscouting.nl/avonturenhuis, dit kan al vanaf 100 euro.

Meer weten of op een andere manier bijdragen aan ons Avonturenhuis? Neem contact met ons op via snf@scouting.nl.

Contactformulier: Bel of mail mij terug

Het Scouting Nederland Fonds is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor de donatie, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, mogelijk aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting. Tip: kijk voor de mogelijkheden op Belastingdienst.nl welke voordelen van ‘periodieke schenking’ voor jou mogelijk van toepassing zijn.

Nieuws

Ga naar Nieuwsberichten voor het laatste nieuws over het Avonturenhuis en Scoutinglandgoed Zeewolde.