Hoe bouw je en vlot

Bouw een vlot en ga varen! Of je nu met familie, vrienden of alleen bent, het is altijd een spannende uitdaging. Wil je jouw innerlijke avonturier naar boven halen, bouw dan zelf een vlot!

Alles wat je nodig hebt is gereedschap, het materiaal om een stabiel en veilig vlot te maken en het gevoel voor avontuur in je. Met dit alles heb je in een mum van tijd je handgemaakte vlot. In dit artikel bespreken we hoe je van lege vaten een vlot kunt maken waarmee je het water op kunt. Volg de instructies nauwkeurig op en je zult binnen de kortste keren als een expert op het water drijven. 

Dit heb je nodig om een vlot te bouwen

Voordat je aan de slag kunt moet natuurlijk eerst het juiste materiaal en gereedschap hebben om een vlot te bouwen. In ons voorbeeld heb je het volgende nodig: Olievaten of tonnen, (pio)palen, touw en spanriemen.

Vlot bouwen in 6 stappen
Doorloop de onderstaande 6 stappen om een fantastisch en drijvend vlot te bouwen. 

Stap 1:

Bind eerst 4 palen in een vierkant aan elkaar vast. Gebruik daarvoor de kruissjorring techniek. Onder het kopje “Wat is de kruissjorring techniek” lees je hier meer over.

Stap 2: 

Leg vervolgens 2 palen op de grond en plaats daar het vierkant uit stap 1 overheen.

Stap 3:

Neem nu één ton en plaats de twee palen zo dat de rand van de ton precies op de twee palen valt. Bind de ton nog niet vast! Deze stap is bedoeld om de afmeting te bepalen. Nu je de afmetingen weet, kun je de ton weghalen en de twee middelste palen vastzetten met kruissjorringen.

Stap 4:

Zodra de 2 palen zijn vastgezet, is het tijd om twee verticale palen te plaatsen. Je kunt voor de zekerheid de ton er neer leggen, zodat je de juiste afmetingen hebt.

Stap 5:

Plaats de tonnen klaar naast de constructie. Maak het jezelf makkelijk om vast de spanriemen onder de tonnen te leggen. Hef vervolgens de constructie op de tonnen.

Stap 6:

Trek de spanband zo ver mogelijk naar binnen om ervoor te zorgen dat de tonnen op hun plaats blijven zitten.

Wat is de kruissjorring techniek

De kruissjorring is een sjorring die wordt gebruikt om twee balken aan elkaar te knopen. Lees hieronder hoe je deze techniek uitvoert. 

Het is altijd handig om een instructievideo bij de hand te houden.

Vlot bouwen op Scoutinglandgoed Zeewolde

Op Scoutinglandgoed Zeewolde kun je veel verschillende water activiteiten beleven, van kajakken en waterballen tot een eigen vlot bouwen! Alle materialen die je hiervoor nodig hebt kun je lenen bij onze servicestaf. Wil er zeker van zijn dat je een vlot kunt bouwen tijdens je verblijf? Reserveer de spullen dan vooraf per mail. Veel plezier op het water!