We weten allemaal dat in de natuur zijn goed voor ons is. Hier komen we namelijk makkelijker tot rust. Toch zijn er veel mensen die nauwelijks tijd spenderen in een mooi bos of landschap. Dat is zonde. Wil je toch de schoonheid van de natuur eens opzoeken? Ga dan kamperen! Lees verder om erachter te komen welke voordelen dit heeft.

Voordelen van kamperen in de natuur

Kamperen in de natuur heeft veel voordelen, zowel voor jong als oud. Het is ook een activiteit waarbij jongeren en volwassenen nader tot elkaar komen. 

  1. Ontspanning: laat je overvolle agenda thuis en dwing jezelf nergens op een bepaalde tijd te zijn. Dan is er niets meer wat je onnodig onderbreekt. Het resultaat van deze stressvermindering in een natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je volledig ontspant. 
  2. Educatieve mogelijkheden: voor kinderen is tijd besteden in de natuur erg leerzaam, dat is een van de redenen waarom scouting programma’s zo waardevol zijn. Zij faciliteren kampeer ervaringen waarbij kinderen nieuwe dingen leren, zoals vissen, koken, wandelen, knopen leggen, vuur maken, veiligheid en nog veel meer. Bekijk op deze pagina wanneer de volgende scoutingsprogramma’s op Scoutinglandgoed Zeewolde plaatsvinden. 
  3. Frisse lucht: je realiseert je misschien niet hoe schaars frisse lucht is in je dagelijkse leven, vooral in de stad. Als je gaat kamperen, ruik je de heerlijke geuren van de natuur, evenals de geur van het eten dat boven een open vuur wordt bereid.
  4. Opbouwen van relaties: een van de mooiste aspecten van kamperen, is hoe het relaties opbouwt en versterkt. Als je gaat kamperen met vrienden of familie, krijg je de kans om te praten zonder afleiding. Zelfs tot laat in de nacht.
  5. Fysieke fitheid: tijdens het kamperen werk je aan jouw fysieke fitheid. Je zet een tent op, sprokkelt brandhout, maakt een wandeling. Thuis leiden we vaak een zittend leven dat niet bevorderlijk is voor lichamelijke fitheid. Op ons scoutinglandgoed zijn veel verschillende fysieke activiteiten, zoals kampvuuravonden, uitdagende hikes, vlotten bouwen en nog veel meer! 
  6. Creëer waardering voor de natuur en het milieu: de aarde lijdt aan een klimaatverandering. Kamperen leert jongeren, maar ook zeker ouderen, om zorg te dragen voor het milieu. Omringd door de schoonheid en rust van de natuur geeft het kampeerders een gevoel van verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen! 
  7. Voel je happy: Kamperen helpt om de productie van serotonine in het lichaam te verhogen, wat ook bekend staat als het “gelukshormoon”. Buiten zijn in de frisse lucht, deelnemen aan dagelijkse activiteiten, lichaamsbeweging, gezond eten en terugkeren naar de natuur zijn allemaal elementen die hieraan bijdragen. 

Kamperen in de natuur op Scoutinglandgoed Zeewolde 

Nu je weet wat de voordelen van kamperen in de natuur zijn, overweeg je misschien een kampeertrip te boeken. Op ons prachtige landgoed vind je ruim 30 kampeervelden midden in de natuur. Kijk gerust eens even verder op onze website om te kijken wat Scoutinglandgoed Zeewolde allemaal te bieden heeft. Bijvoorbeeld op onze activiteitenpagina.