Kunstwerk op Scoutinglandgoed Zeewolde

Op zaterdag 19 september 2015 heeft Burgemeester Gorter van de gemeente Zeewolde tijdens Scout-In15 een bijzonder kunstwerk aangeboden aan Scoutinglandgoed Zeewolde. Het object vormt een blijvende herinnering aan de realisatie van Scoutinglandgoed Zeewolde. Het verbeeld het unieke karakter van een terrein in de polder en legt een relatie tussen Scouting, het Scoutinglandgoed en haar omgeving

Onder zeeniveau

Zeewolde ligt onder het zeeniveau. Dit is ten opzichte van andere Scoutingkampeerterreinen in de rest van de wereld in de wereld een uniek gegeven. Het corten stalen object laat de scout en voorbijganger voelen hoe laag de grond ligt ten opzicht van NAP door een aangebrachte markering van het vroegere zeeniveau. Deze markering is op termijn ook terug te vinden in de bebouwing op het Scoutinglandgoed. Je kan letterlijk onder het zeeniveau staan, maar je kan ook op het lager gedeelte zitten.

Het kan door gasten van het terrein en recreanten gebruikt worden. Door te kiezen voor een wind- en wegwijzer wordt de relatie van het terrein met haar omgeving, dichtbij en met de rest van de wereld, zichtbaar gemaakt. De wegwijzer, die geplaatst is op de centrale as van het Scoutinglandgoed bij de kruising met het openbare fietspad, is ook een logische en bijzondere plek om een groepsfoto te maken tijdens een evenement of na een week kamp. Dat het ook als rustpunt gebruikt kan worden zorgt voor een extra meerwaarde.

Symboliek

Uit het object is meerdere malen Sint Joris met tulpen gelaserd. Sint Joris is (internationaal) de beschermheilige van Scouting. Het herinnert ons aan het feit dat we moedig moeten zijn, tegen het kwade moeten strijden en op moeten komen voor de mensen om ons heen. De tulp is daarnaast ook een symbool voor Nederland en herkenbaar voor de buitenlandse scouts die het Scoutinglandgoed zullen bezoeken. Daarnaast zijn ook in de gemeente Zeewolde bollenvelden aanwezig. Zo wordt ook hier een link met de gemeente gelegd.

Duurzaamheid

Bij de realisatie van het terrein is duurzaamheid ook een belangrijk uitgangspunt. Dit sluit aan bij het gegeven dat Zeewolde tot de meest duurzame gemeente van Nederland is verkozen. Bovenop de wegwijzer is daarom een ‘kroon’ geplaatst, als windturbine. Deze Powerball staat voor omgaan met de elementen die de natuur ons geeft. Wanneer de windturbine draait omdat er wind is zullen de LEDS in het object gaan branden. Het licht zal door de symbolen van Sint Joris en de tulpen heen schijnen. Wanneer er geen wind is zal er ook geen licht branden. Het object is niet aangesloten op het lichtnet. Deze primaire vorm van energie weergeven is duidelijk in de beleving van kinderen en veranderlijk per keer dat je langs het object loopt.

Scouting wereldwijd

Naast een bijzondere eyecatcher en element om op te zitten en rondom te spelen, worden met de wegwijzer ook belangrijke (Scouting)plaatsen elders in de wereld aangeduid. De pijl naar het noorden wijst natuurlijk naar het dorp Zeewolde.

Op de kopse kant staat de datum van de onthulling van het kunstwerk op het Scoutinglandgoed Zeewolde. Het ontwerp is van Hertine Kars en het kunstwerk is gemaakt door Smolenaers Constructie en Plaatwerk uit Nederweert.