Wijziging postbus

Met de verhuizing van het Landelijk servicecentrum van Scouting Nederland naar Zeewolde, is ook het postbusnummer van het Scoutinglandgoed gewijzigd. Het nieuwe postbusnummer is:
Postbus 7, 3890 AA Zeewolde

Avonturenhuis Zeewolde ontvangt Europese subsidie voor bouw

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Voor de bouw van het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde is de zogenoemde LEADER-subsidie toegekend, een bedrag van maar liefst € 500.000,- euro. Dit bedrag bestaat voor € 250.000,- uit een Europese bijdrage, voor € 125.000,- uit een bijdrage van de provincie Flevoland en ook € 125.000,- van de gemeente Zeewolde. De financiering van de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland was eerder toegezegd, maar wordt hiermee definitief.

Directeur Peter Messerschmidt van Scoutinglandgoed Zeewolde is erg blij met deze toezegging: “Dit bedrag is een substantieel deel van de totale begroting van € 2.800.000,- waardoor de bouw van het volledige Avonturenhuis binnen afzienbare tijd kan worden afgerond. Wij zien deze LEADER-subsidie als belangrijke steun en erkenning voor het Avonturenhuis.”

Het doel van het Avonturenhuis is om de uitvalbasis te zijn om voor álle kinderen en jongeren uitdagende activiteiten in de natuur mogelijk te maken, zoals ontmoeten, samen spelen, wandelen, sporten of zeilen. Ook voor jonge kinderen en kinderen met een beperking is het nu mogelijk om samen buiten in de natuur te spelen en zich te ontwikkelen met als resultaat: vergroot zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, ontmoeting en een sterker sociaal netwerk.

Het Avonturenhuis wordt een bijzonder en duurzaam gebouw: rekening houdend met de natuur gaat het op in het landschap, zodat je nauwelijks het gevoel hebt dat je binnen bent. Het ontwerp van het Avonturenhuis is creatief, avontuurlijk en flexibel met ruimte voor spel, (Scouting)activiteiten en trainingen en het wordt de uitvalsbasis voor (grote) evenementen.

Partners zoals de Nationale Postcode Loterij, Jantje Beton, het Gehandicapte Kind, Provincie Flevoland, de gemeente Zeewolde en vele andere vrijgevige fondsen, organisaties en mensen hebben zich al ingezet om de financiering rond te krijgen. Peter Messerschmidt: “Met deze subsidie zijn we echt een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet. Alle hulp is welkom, ook voor de inrichting zoeken we nog sponsors.”

LEADER Flevoland
Vanuit het subsidieprogramma LEADER Flevoland is er geld beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland. Thema’s zijn het bevorderen van sociale cohesie, het verbeteren van de relatie tussen stad en platteland en het versterken van de recreatieve mogelijkheden op het platteland. Meer informatie is te vinden op www.leaderflevoland.nl


Jonge scouts geven met burgemeester en gedeputeerde avontuurlijk startsein bouw Avonturenhuis

V.l.n.r: Burgemeester Gorter, welpen van Scouting Manitoba, gedeputeerde Hofstra

Vrijdag 25 september werd op het Scoutinglandgoed Zeewolde op avontuurlijke wijze het startsein gegeven voor de start van de bouw van het Avonturenhuis. Het Avonturenhuis wordt een verblijfsaccommodatie voor kinderen van alle leeftijden. Kinderen met en zonder beperking, scouts en niet-scouts, uit Nederland en het buitenland zijn welkom om op het landgoed op kamp te gaan en een onvergetelijk avontuur in de natuur te beleven. In samenwerking met welpen (7-11 jaar) stelden burgemeester Gerrit-Jan Gorter van Zeewolde en gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland deze middag op avontuurlijke wijze een plaquette samen die de start van de bouw markeert.

Programma
De gasten werden na ontvangst toegesproken door Jaap Boot (voorzitter Scouting Nederland) en Peter Messerschmidt (directeur van Scoutinglandgoed Zeewolde) over de meerwaarde van het Avonturenhuis voor kinderen bij Scouting en uit heel Nederland en daarbuiten. Maar ook gezinnen en scholen kunnen er kamperen en bedrijven zijn meer dan welkom voor activiteiten met medewerkers of relaties.

Daarna volgde een interactieve speurtocht over het Scoutinglandgoed, om het prachtige terrein met open water en velden te ontdekken. Bij terugkomst bij de bouwplaats maakten de welpen (kinderen van 7-11 jaar) van Scoutinggroep Manitoba zich klaar om de klimwand te beklimmen. Bovenaan de klimwand haalden zij onderdelen van de plaquette op, die zij overhandigden aan burgemeester Gerrit-Jan Gorter van Zeewolde en gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland. De burgemeester en de gedeputeerde stelden zo de plaquette samen die straks een plekje krijgt in het gebouw.

Gedeputeerde Harold Hofstra: ‘Genieten van de eigen woonomgeving is niet alleen een kwestie van een mooi huis, voldoende wegen en goede voorzieningen. De kwaliteit van de leefomgeving wordt ook steeds meer bepaald door de nabijheid van natuur. Juist voor kinderen is het belangrijk dat zij in aanraking komen met en leren over de natuur. Zij zijn onze toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat een initiatief zoals dit scoutinglandgoed bijdraagt aan een natuurinclusieve samenleving, waarin natuur en economie in balans zijn.’

Burgemeester Gerrit-Jan Gorter: ‘Door de vestiging van Scouting Nederland heeft ons dorp al een aantal mooie activiteiten mogen beleven. Met de komst van het Avonturenhuis laat Scouting zien zich echt thuis te voelen in Zeewolde. Ik kijk uit naar de opening!’


We zijn begonnen!

De bouwplaats

De bouw van het centrale magazijn en het Avonturenhuis is begonnen! De eerste scheppen zijn gedaan, de fundering wordt gemaakt. Kijk op de bouwcam om de bouw stap voor stap te volgen.


Scouting Nederland ontvangt cheques van Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind voor bouw Avonturenhuis

Uitreiking van de cheques voor het Avonturenhuis. V.l.n.r. Peter Messerschmidt, Henk-Willem Laan, Fedde Boersma, Dave Ensberg-Kleijkers

Deze week overhandigden Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind en Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton twee cheques om de realisatie van het Avonturenhuis in Zeewolde mogelijk te maken. Fedde Boersma van Scouting Nederland en Peter Messerschmidt van Scoutinglandgoed Zeewolde ontvingen deze dankbaar op het Scoutinglandgoed Zeewolde. Met deze bijdragen komt de realisatie van het Avonturenhuis steeds dichterbij. Een plek waar straks alle kinderen welkom zijn om avonturen in de natuur te beleven.

Namens Stichting het Gehandicapte Kind overhandigde directeur Henk-Willem Laan een cheque van € 150.000,-. Het Gehandicapte Kind helpt om onder meer speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken, zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen, vrienden maken. Henk-Willem Laan: ”Met de komst van het Avonturenhuis krijgen kinderen met een handicap de kans om voor de volle 100% mee te doen en erbij te horen, net als hun leeftijdgenootjes. Het is ons doel dat geen enkel kind wordt buitengesloten vanwege een handicap. Daarom dragen we heel graag bij aan deze mooie plek”.

Jantje Beton draagt bij aan de ontwikkeling van het Avonturenhuis met een cheque van € 130.000,-. Jantje Beton zet zich in voor meer speelkansen en –ruimte voor alle kinderen in Nederland. Het Scoutinglandgoed, met in het bijzonder het Avonturenhuis, levert hieraan een belangrijke bijdrage. “Dankzij het Avonturenhuis krijgen kinderen met en zonder beperking samen de mogelijkheid om avonturen te beleven en zich spelenderwijs te ontwikkelen. Samen spelen in de natuur: wat is er mooier en leuker dan dat?!”, aldus Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton.

Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland, is trots dat meer organisaties de waarde van het Avonturenhuis inzien: “In het Avonturenhuis kunnen vanaf 2021 alle kinderen op avontuur in de natuur. Zeker voor kinderen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend. Scoutinglandgoed Zeewolde wil naast het kamperen ook het logeren voor deze kinderen mogelijk maken. Zodat zij zich samen met kinderen zonder beperking kunnen blijven ontwikkelen door buiten in de natuur samen te spelen. Het is fijn dat partners zoals Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind het Avonturenhuis met een bijdrage mede mogelijk maken en het belang ervan onderstrepen”.


Het Scoutinglandgoed vanuit de lucht gezien