Schoolkamp

Waar op letten bij schoolkamp organiseren?

Een schoolkamp bouwt vriendschappen op, brengt onafhankelijkheid bij en ontwikkelt zelfvertrouwen. Schoolkampen openen ook een hele reeks mogelijkheden om buiten van avontuur te genieten die je in een plaatselijke accommodatie niet altijd kunt krijgen. Welk soort evenement je ook plant, de juiste locatie uitkiezen voor een schoolkamp organiseren is van groot belang. 

Scoutinglandgoed Zeewolde is een uiterst geschikte locatie om een schoolkamp te houden. Waar je moet je allemaal aan denken bij een schoolkamp organiseren? Scoutinglandgoed Zeewolde geeft je 8 tips.

8 tips voor organisatie van schoolkampen

1 – Zoek uit wanneer het schoolkamp is

Het eerste wat elke vrijwilliger, ouder of leverancier zal vragen is ‘wanneer is het schoolkamp?’. Om het mensen gemakkelijker te maken je kampprogramma bij te wonen, moet je deze informatie beschikbaar hebben voordat je het evenement begint te promoten. Zet het zo snel mogelijk op de schoolkalender en nodig alle leerlingen uit. 

2 – Reserveer locatie Scoutinglandgoed Zeewolde

Vervolgens zullen ze vragen ‘waar is het schoolkamp?’. Jaar na jaar een consistente plaats kiezen kan heel waardevol zijn, zoals Scoutinglandgoed Zeewolde. Ervaring met de locatie helpt bij het opleiden van personeel en vrijwilligers. Het stelt je in staat eerder gemaakte documentatie opnieuw te gebruiken. En ouders die de voorgaande jaren een positieve ervaring hadden, staan volgend jaar weer in de rij om te helpen. Daarnaast biedt Scoutinglandgoed Zeewolde een prima groepsaccommodatie aan voor alle leerlingen. 

Tip, reserveer tijdig de groepsaccommodatie schoolkamp bij Scoutingland in Zeewolde, zodat je zeker weet dat de gekozen locatie beschikbaar is voor jullie event. 

3 – Werf vrijwilligers voor het schoolkamp organiseren

Wees voorbereid met een antwoord als iemand vraagt ‘waar kan ik helpen?’. Elk activiteitenstation heeft minstens twee tot vier mensen nodig die het runnen. Als vrijwilligers zich aanbieden, kan je ze gelijk indelen in het activiteitenrooster. Behulpzame ouders zijn trouwens goede vrijwilligers. Toon begrip dat sommige vrijwilligers misschien niet willen helpen met plannen of opzetten. Misschien willen ze er alleen op de grote dag zijn. Dat is ook prima. Door de mensen te begrijpen kan je ze ook een passende taak toewijzen, wat het slagingspercentage van schoolkampen helpt te verbeteren. 

4 – Houd vergaderingen, maar niet te veel

Vrijwilligers zijn mensen die hun eigen leven hebben, het meehelpen organiseren van een schoolkamp is daar slechts een deel van. Maandelijks een bijeenkomst houden is redelijk, maar je kunt ervan afwijken. De sleutel is dat je vrijwilligers op de hoogte houdt van actuele uitdagingen, potentiële problemen en het aantal inschrijvingen. 

5 – Houd rekening met slecht weer

Scoutinglandgoed Zeewolde is gelegen in Flevoland, en zoals iedereen weet is het weer in Nederland niet altijd voorspelbaar. Plan daarom activiteiten voor het schoolkamp die je kan uitvoeren bij slecht weer. Heb je geen idee? Dan kan het team van Zeewolde Scoutinglandgoed je een aantal suggesties geven. 

6 – Maak activiteiten leuk

Je wilt dat de leerlingen de gelegenheid krijgen om alle activiteiten die het schoolkamp te bieden heeft ervaren. Voorbeelden van activiteiten zijn boogschieten, katapulten, touwbrug bouwen, rotswand beklimmen, voetballen, knutselprojecten, speurtochten en meer. Leuke activiteiten brengen de leerlingen niet alleen in beweging, ze maken ook plezier met elkaar. Deze combinatie is perfect voor een goed schoolkamp. Gebruik eventueel een thema voor het schoolkamp, waar je vervolgens de activiteiten op afstemt. 

7 – Maak van het eten geen bijzaak

Samen eten is één van de manieren waarop mensen zich graag verbinden. Als je van tevoren een menu bekend maakt, weten de genodigden welk voedsel er geserveerd wordt. En of ze al dan niet eten mee moeten nemen in verband met een dieetbeperking. Of zorg voor speciale diëten voor mensen met een allergie. Vervolgens maak je van het ontbijt, lunch en avondeten een positieve ervaring voor iedereen. 

8 – Communiceer goed: voor en tijdens het schoolkamp

De boodschap overbrengen is van cruciaal belang. Het uitgeven van een digitale oudergids is bijvoorbeeld heel nuttig, omdat alle data, tijden, plattegrond van Scoutinglandgoed Zeewolde, contactinformatie voor noodgevallen (inclusief de schoolraad), noodprocedures en meer in staat vermeld. Gebruik tijdens het schoolkamp ook portofoons voor de communicatie onderling. Dit maakt het allemaal net een stukje gemakkelijker. 

We hopen je met deze 8 tips voor schoolkampen organiseren wat meer informatie te hebben gegeven. Mocht je vragen hebben over de groepsaccommodatie van Scoutinglandgoed Zeewolde voor het schoolkamp? Neem dan zeker eens contact met ons enthousiaste team op. We helpen je graag een steentje bij te dragen bij een geslaagd schoolkamp!