Het bouwen van het Avonturenhuis was een avontuur!
De zon verwarmt
De warmte-energie komt nu van collectoren die op het dak liggen. Die warmte wordt opgeslagen in een warmteaccu. In de winter wordt de warmte ook in de extra dikke betonvloer opgeslagen. Dan is er zo min mogelijk warmteverlies. Het warme douche- en drinkwater komt via een warmtewisselaar uit de warmteaccu zodat er geen legionella ontstaat.
Toilet doorspoelen met regenwater
Regenwater van het dak gaat de grond in en wordt weer opgepompt om het toilet door te spoelen.
Bouwkundige materialen
De lambrisering, de houten planken die binnen en buiten ziet, zijn gemaakt van gestoomd Europees naaldhout wat het hout bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk maakt. Deze accenten zijn door het hele pand terug te vinden. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk. De spanten en verdiepingsvloeren zijn gemaakt van zogenaamde CLT lijmhoutconstructies. Die zijn enorm brandvertragend, zijn heel sterk en leveren CO2 op. De binnenwanden zijn gemaakt van ‘metal studs’ met akoestische en brandwerende isolatie die bestaan uit metaal en steenwolvulling. Ook het dak is van hetzelfde materiaal gemaakt. Wedden dat je geen echo hoort?
Klaar voor de toekomst met een open karakter
Op termijn volledig CO2 neutraal
In de uitvoering hebben we keuzes moeten maken die voor Scouting realiseerbaar en haalbaar moesten zijn. Het ultieme doel is om alleen nog gebruik te maken van zon en wind, zodat we stoppen met het uitputten van de aarde. De pelletkachel (buiten te vinden) kan in de toekomst worden vervangen door een waterstofopslagunit. In zo’n unit komt warmte en elektriciteit vrij, wat opgeslagen wordt in een wateraccu en een zeezoutaccu. Zodat je warm kan douchen en het licht aan kunt doen wanneer het donker is!
Op een jonge leeftijd leren scouts al hoe belangrijk de natuur is
SCENES
Sinds de zomer van 2018 is Scoutinglandgoed Zeewolde officieel lid geworden van het SCENES netwerk. SCENES staat voor Scout Centre of Excellence for Nature and Environment. Er zijn drie globale voorwaarden waar aan voldaan moet worden om lid te zijn van het SCENES netwerk. Het Scoutingterrein moet natuurlijk zijn, natuur-en milieu educatie aanbieden en er moet zoveel mogelijk rekening worden gehouden met het milieu.
Wereldwijd zijn 34 Scoutingterreinen aangesloten bij dit netwerk van duurzame Scoutingterreinen. Een SCENES terrein heeft zich eraan gecommitteerd om het milieu te beschermen en ook meer begrip voor het milieu te creëren. Het doel van dit netwerk is om Scouts (en niet-Scouts) bewust te maken van het belang van de natuur en het milieu, als terrein zelf de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en om de natuurlijke omgeving te beschermen. Meer informatie over SCENES kan op de website van SCENES gevonden worden.
Lijkt het jou gaaf om tijdens je bezoek aan Scoutinglandgoed Zeewolde aan de slag te gaan met duurzaamheid? Misschien is het World Scout Environment Programm dan een leuk programmaonderdeel. Vraag ernaar bij de Servicestaf!
Het Avonturenhuis
In 2020 is het Avonturenhuis gerealiseerd. Het streven is om dit één van de meest duurzame Scoutinggebouwen ooit te maken. Hoe we dat gaan doen is terug te lezen op de pagina van het Avonturenhuis.
Faunatoren
Een mooi voorbeeld van een duurzaam initiatief op het Scoutinglandgoed Zeewolde is de Faunatoren. Een aantrekkelijke woonplaats voor vogels, zoogdieren en insecten. De zeven meter hoge toren is speciaal gebouwd om de biodiversiteit nog verder te bevorderen.