ADINGHERDORP 1-2
max 25 personen
Adingherdorp was een dorp in Noord-Holland aan de Zuiderzee.
BANTE 1-2
max 25 personen
Bante was een plaats in het gebied waar nu het IJsselmeer ligt. De plaats is net als andere plaatsen op het voormalige eiland Flevo, inmiddels verdwenen. Het lag waarschijnlijk in de buurt van Lemmer en bestond in ieder geval nog tot 900 nc. Wanneer het verdwenen is, is niet bekend.
BERILSI 1-2
max 20 personen
Berilsi was een verdronken dorp bij Schokland.
BEULAKE
max 20 personen
Beulake of Beulaeke was een dorp dat bestond van ca. 1360 tot 1776 in de kop van Overijssel, ongeveer ten noordoosten van Sint Jansklooster en ten noordwesten van Ronduite. Het dorp is verdronken, in wat nu de Beulakerwijde heet, door stormvloeden in 1775 en 1776.
ESPELO 1-2
max 25 personen
Espelo is genoemd naar Espelo (ook wel geschreven als Espel of Espelbergh) dat vroeger ten noorden van Urk lag. Volgens een boek uit 1317 lag Urk toentertijd 'in parochia dicta Espelo'. Het achtervoegsel -lo wordt doorgaans als 'bos' geïnterpreteerd, maar kan ook laag kreupelhout of zelfs een waterloop (en daarmee samenhangend: een moerassig gebied) aanduiden. Deze betekenissen zijn hier niet eens onwaarschijnlijk, omdat de esp (waar espe- van afgeleid is) een boomsoort is die juist op natte grond gedijt. Dit gebied is later door de Zuiderzee opgeslokt.
GOUWSEN
max 15 personen
Gouwsen is een verdwenen dorp dat even ten noorden lag van Aartswoud, in wat later de Wieringermeerpolder is geworden. Het dorp wordt ook wel Gawijzend, Gouwsend, Oude Gawijzende en Gonsende genoemd. Door de stijgende zeespiegel moest steeds meer land aan de Zuiderzee worden prijsgegeven. De oude dijk ten noorden van Gouwsen begaf het tijdens de Sint-Clemensvloed van 1334. Het dorp werd net als in de buurt gelegen Heerenkoog en Almersdorp opgegeven en verdween rond 1350 geheel onder het water.
HEERENKOOG 1-2
max 12 personen
Heerenkoog is een verdwenen dorp dat even ten noorden lag van Aartswoud, in wat later de Wieringermeerpolder is geworden. Door de stijgende zeespiegel moest steeds meer land aan de Zuiderzee worden prijsgegeven. De oude dijk ten noorden van Heerenkoog begaf het tijdens de Sint-Clemensvloed van 1334. Het dorp werd net als in de buurt gelegen Gouwsen en Almersdorp opgegeven en verdween rond 1350 geheel onder het water.
NAKALA
max 25 personen
Nakala is een andere naam voor Nagele. Nagele was een eiland dat tussen Urk en Schokland lag en in 1138 voor het eerst genoemd wordt. Daarvoor bestond al ten noorden van Urk een water met de naam Nagel. Nagele komt al voor in een door de Duitse keizer Otto I in het jaar 966 uitgevaardigde oorkonde. Al door de romeinse schrijver Tacitus wordt over dit dorp als Nabalia in zijn boek Historiën geschreven. In de middeleeuwen is het dorp Nagele in de golven verdwenen.
OOSTEND
max 20 personen
Oostend was een parochie van Enkhuizen.
TOLLEBEEK 1-2
max 25 personen
Na het droogvallen van de polder in 1942 is het dorp Tollebeek gesticht in 1957, als laatste dorp in de Noordoostpolder. De naam Tollebeek verwijst naar een oud landgoed van de Heren van Kuinre; In den tijde 1364 was Tollebeke een landgoeth nevens de sijtack van de rivier Nagel, dwelc den Heeren van Kuinre behoord…. Dit is dan ook de reden, dat alle straatnamen in Tollebeek verwijzen naar de jacht. Tollebeek is ontworpen door dr. ir. Nix, architect uit Rotterdam. Het dorp wordt daarom ook wel dorp van niks genoemd. Het dorpsfront is naar de Urkervaart gekeerd. Nix beschrijft het dorp als een omzoomde nederzetting met groene kamers.
WIBERNESSATE
max 25 personen
Uit een oorkonde van 1165 blijkt dat de bisschop woeste gronden uitgaf aan kolonisten die hiervoor een tins, een soort grondbelasting moesten betalen. In de oorkonde komen de namen 'Rutheriksdole' en 'Wibernessate' voor. Wibernessate was mogelijk het dorp Wiberburen ten noorden van Kuinre. Door overstromingen in later eeuwen is dit dorp verdwenen.
WILDE EEND 1, 2, 3, 4
max 15 personen
Wilde Eend valt eigenlijk onder de evenementenvelden, maar wordt bij grote drukte soms als extra kampeerveld gebruikt.