Een (scouting)kamp is niet compleet zonder een kampvuur. Bij het vuur blijf je lekker warm, zing je gezellig samen liedjes en warm je marshmallows of broodjes op. Maar hoe maak je nu veilig een kampvuur? In dit artikel gaan we uit van een “piramide” kampvuur.
Stap 1: kies een veilige plek
Alle kampeervelden op Scoutinglandgoed Zeewolde hebben een eigen stookplaats, waar je een kampvuur kunt maken. Controleer vooraf of er een geen dode takken of andere licht ontvlambare spullen rondom de stookplaats liggen. Is dit het geval? Leg het dan op een veilige plek. Op de stookplek plaats je een stookton. Deze kun je bij de Servicestaf ophalen, net als brandhout, want sprokkelen is niet toegestaan.
Stap 2: maak een “tondelbed”
Tondel is licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt. Als je in de natuur bent, kun je producten, zoals hooi, dons en gedroogde dennenappels gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk met aanmaakblokjes.
Zorg ervoor dat je genoeg tondel gebruikt. Als je te weinig tondel neerlegt, zal de vlam doven, voordat het aanmaakhout vlam vat. Wind of nattigheid kunnen een klein vlammetje doven, dus bescherm je tondel tegen wind of een drassig oppervlak.
Stap 3: voeg aanmaakhout toe
Maak een kleine piramide van aanmaakhout rondom het tondelbed. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld droge dode takken. Dit type hout is ideaal, omdat het snel vlam vat. Het Tondel maakt het aanmaakhout aan, dat vervolgens overslaat op het brandhout.
Stap 4: voeg brandhout toe
Tijdens stap 4 maak je met brandhout een grotere “tipi” rondom het aanmaakhout. Het is verstandig om met een paar (kleinere) stammetjes te beginnen, zodat er nog genoeg zuurstof bij het vuur komt. Brandhout is er in verschillende soorten, zoals (Europees) hardhout, Berkenhout, Eikenhout en Essenhout.
Tip: houd de opening aan de windkant goed open, zo komt er voldoende zuurstof bij en kun je meer brandhout toevoegen.
Stap 5: steek het kampvuur aan
Als laatste steek het tondel aan. Dit doe bijvoorbeeld met een (lange) lucifer. Zorg ervoor dat je de wind met je lichaam tegenhoudt, zodat de vlam niet uitwaait. Het vuur klimt gelijk omhoog naar het aanmaakhout, en uiteindelijk vat het brandhout ook vlam. Voeg vervolgens naar wens brandhout toe.
Veilig het vuur doven
Ben jij de laatste die het kampvuur verlaat, dan wil je natuurlijk zeker weten dat het vuur helemaal uit is. Je kunt kampvuren blussen met water of zand. Als je het vuur met water blust, haal de blokken dan eerst uit elkaar en blus ze vervolgens stuk voor stuk af.
Kampvuur op Scoutinglandgoed Zeewolde
Alle kampeervelden op Scoutinglandgoed Zeewolde hebben een stookplaats. Hier kun je een eigen kampvuur maken en activiteiten organiseren, zoals outdoor cooking. Uiteraard is het ook mogelijk om een tafelvuur te bouwen, daarvoor kun je pionierhout gratis lenen bij de servicestaf. Bij de servicestaf kun je ook een verplichte stookton. Tegen een kleine vergoeding kun je ook brandhout krijgen. Het is verboden om zelf hout te sprokkelen.
Controleer vooraf de voorschriften van het Scoutinglandgoed rondom stoken. Informeer bij de droogte de servicestaf even of er een stookwaarschuwing of -verbod van toepassing is.
Kampvuurvuuravonden op Scoutinglandgoed Zeewolde
Een drankje en wat lekkers te eten, goede muziek en vele andere bezoekers. In het hoogseizoen organiseert onze servicestaf regelmatig kampvuuravonden in de grote kampvuurkuil.